woensdag 28 maart 2018

Zonnebloem(veld)enshawl

Zonnebloemvelden met behulp van chart + improvisatie op de achtergrond (velden & rivier).
Zonnebloemen (bijna) volgens chart.
Bijna-uitgebloeide zonnebloemen, geïmproviseerd op basis van de eerdere versies. Vlinders van de vlinderdas.
Hieronder volgt de globale uitleg voor het haken van een zonnebloem(veld)enshawl. De teltekeningen zijn voor een klein bedrag te downloaden via Ravelry.

Voor het haken van eenzelfde soort shawl is het basispatroon van Maraya's shawl nodig. De charts/teltekeningen van de zonnebloemen zijn vooral bedoeld als richtlijn. Zeker met het groen eromheen in een filet van lossen en halve stokjes is het niet altijd mooi/wenselijk/mogelijk je precies aan de teltekening te houden. Wees dus niet te strikt. Het is voor het grote geheel niet erg als er een half stokje mist of als een kleur iets te ver doorloopt. Het overkwam me zo nu en dan dat één van de gele draadjes op was voor het aantal goede halve stokjes was gehaakt; dan lukt het ook om een beetje te sjoemelen met de andere geel.

De derde versie is een poging om een bijna uitgebloeide zonnebloem te maken. Globaal is er overeenkomst met de middelste zonnebloem van beide eerdere shawls, maar het hart is daarbij gehaakt in drie kleuren in plaats van twee. Op de uitgeprinte versie van de teltekening heb ik dat met een extra kleur van tevoren ingekleurd, maar me er uiteindelijk niet helemaal aan gehouden.
Van belang is om merkdraden te gebruiken zodat je om de zoveel rijen even in de gaten kan houden of je nog (ongeveer) hetzelfde aantal steken hebt. Je ziet aan de foto hiernaast dat de merkdraden tijdens het haken niet geheel recht lopen. Hier heb ik om de zes gaatjes een merkdraad gedaan. Tussen de draden zou je dan dus 12 hdc moeten hebben bij een dicht stuk. Omdat het dichte gedeelte meer volume geeft dan het filet-gedeelte heb ik daar regelmatig gesjoemeld en maar 11 hdc gehaakt !!!

zondag 25 maart 2018

Weefhaken

Bij het verschuiven van kasten, legen van wat dozen, verder uitzoeken ... kwamen de geweefhaakte tasjes weer boven water. Een aantal waren nog niet compleet afgewerkt. Dus: naadjes verder dicht gewerkt, knopen aangezet, laatste draadjes weggewerkt. En vervolgens tijd voor een fotosessie.

De tasjes op de foto zijn gehaakt met "Cotton" (85% katoen, 15% polyester) van Zeeman en de meegenomen draden zijn 100 % katoen van diverse merken.

Basischart - naar wens aan te passen - het hengsel haak je verder als de basis van de tas klaar is: van kolom A (onderaan op de tekening) tot het lang genoeg is en hecht dan vast aan de onderkant van kolom C
Of haak de tas in de lengte en het hengsel apart
De hele tas wordt gehaakt met vasten en daartussen 'weef' je de draden mee. Je kan ze simpel van voor naar achter leggen, of een steek verleggen zodat er schuine lijnen en kruisjes ontstaan.
Voor een kleine tas volstaan draden van een meter. Hoe langer de draden, hoe meer kans dat ze af en toe in de knoop raken. Haal ze regelmatig los van elkaar.
Door aan beide kanten te weefhaken is er geen echte voor- of achterkant. Alleen het knoopje zit eventueel 'verstopt'
Voor mezelf heb ik een wat dikkere tas gehaakt met een tussenschotje. Daarbij zit bovenin het ene deel een rits ingenaaid. Het hengsel was erg lang en is inmiddels met een 'rommelige knoop' een stuk ingekort.

De basisuitleg is als download beschikbaar via Ravelry (gratis pdf bestand)
Ook zijn er een vijftal filmpjes met de basistechnieken te bekijken =>
simpel heen en weer
kleine kruisjes
grote kruisjes
variatie
kleurmix
Heb je de smaak te pakken, probeer dan het vervolg, de wat minder makkelijke steken.