woensdag 19 september 2018

Kaartweven

Ergens vlak voor de zomer ontdekte ik per ongeluk het kaartweven. Uitproberen. Filmpjes kijken. Websites doorspitten op tips - vooral in het Engels "card (tablet) weaving". Nog meer uitproberen. Na een flinke hoeveelheid gelukte, half-gelukte en mislukte (verkeerd ingeregen, maar toch altijd weer mooie) koorden en armbandjes liet ik het 'forward' en 'backward' draaien voor wat het was en koos voor 'flippen' van de kaartjes.

Tekeningen/schema's werden daarom uitgewerkt op papier om de patronen te begrijpen en hoe je de draden dan moet inrijgen. Het grootste nadeel van een aantal kaarten de andere kant opdraaien (backward/forward) is dat sommige draden blijven hangen na het draaien. Vooral met wol. Bij het flippen van de kaartjes zitten ze allemaal netjes uitgelijnd en kan je met je vingers (meestal) goed voelen of er een draad verkeerd zit. En bij twijfel kan je het makkelijk zien vanaf de zijkant.

Hieronder een aantal uitgewerkte tekeningen. Op de kaartjes heb ik boven A-B een rood stukje papier geplakt en onder D-C een groen stukje. De rode en groene lijnen in de tekeningen geven aan waar je welke kaart moet draaien.

Bij het rijgen hou ik de ABCD-notatie aan de rechterkant. BA, OA, OV, BV staan voor Boven/Voor/Achter/Onder. Afhankelijk van welke richting de kaart op gaat (S of Z) kan Boven dus A of B zijn enzovoort. Daar kijk ik inmiddels dan ook niet meer na. Deze manier stond op een Duitse website over 'Brettchenweben'. Als alle kaartjes zijn ingeregen en hangen te bengelen is het een kwestie van de letters allemaal naar rechts en de rode kant van de kaartjes boven.

Het weefgetouw is gemaakt van restjes hout en 'haakjes en dingen uit de gereedschapsbak'. Het begon met een eenvoudige plank met aan beide kanten een haakje en ontwikkelde zich in een paar fasen. De spijkertjes bovenaan zijn vooral handig bij het rijgen; Zodra een kaart geregen is gaan de draden daarvan op hun eigen plek (meestal begin ik in het midden).


Ramshoorn en variaties

De eerste tekening is een dubbele ramshoorn die - op z'n kop - op de foto staat met de vervilte koorden. De tweede is de enkele versie en een test-tekening. Mijn zoon vond het golfjes van de zee en stelde voor een versie te maken met sterren (foto 3). Bij vier kaartjes zit een witte draad tussen de donkerblauwe en die kaartjes heb ik met ongelijke interval gedraaid zodat er niet steeds hetzelfde patroon ontstaat.


Vlammen

Deze stond op internet met daarbij de nummers die je dan forward & backward moest draaien. Ik heb het uitgewerkt tot een diagram waarbij je ziet welke kaarten je moet flippen. Om het nog makkelijker te maken heb ik bij de groene lijn de kaartjes onderste boven ingeregen. Op deze manier draai je telkens tweemaal je pak en als rood/groen boven is flip je de rode kaartjes (behalve de buitenste rand - die wordt mooier als je altijd hetzelfde draait).


Koorden

Hier linksonder zijn koorden van wol die vervilt zijn in de wasmachine. De wol kwam van iemand die een verkocht huis aan het leegruimen was. Veel wol was al vergaan door de tijd en er zaten regelmatig zwakkere plekken in de bolletjes die nog wel heel was. Door ze te wassen zijn ze lekker gaan klitten en houden het zo hopelijk lang(er) vol.

De 2e en 3e foto's is een koord van restjes katoen, vooral bedoelt om de diagrammen uit te proberen die hierna op de foto's staan.


Tekeningen / diagrammen


Weefgetouw, draden knippen en inrijgen

Op de derde foto hangen de kaartjes in S of Z positie aan twee breinaalden. Op zich werkt het systeem wel, maar breinaalden zijn te stijf, wat het inrijgen bemoeilijkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten