donderdag 11 oktober 2018

Ramshoorn - Kaartweven

Je hebt een Low Budget Loom gemaakt en je wil de "Ramshoorn" proberen. Hierbij een beknopte uitleg. Er is veel informatie over kaartweven te vinden op internet. Als je het Engels goed beheerst helemaal. Zoek dan op 'card weaving' of 'tablet weaving'.Wees niet gelijk overdonderd door de plaatjes, het is moeilijker dan het lijkt (ja, makkelijk praten als je er inmiddels een paar gemaakt hebt).

Om het jezelf makkelijk te maken is het handig om kaartjes te gebruiken met verschillende stukjes gekleurd papier. Een aantal kaartjes draaien namelijk altijd dezelfde kant op. Dat zijn de kaartjes waar rood boven is op de foto hiernaast.

De andere kaartjes betreft twee series van drie. De kaartjes met geel boven. Om de vier slagen - dus telkens als rood/geel boven is - moet je die kaartjes de andere kant op draaien. Daarvoor zijn twee opties:

*"Forward/Backward" zoals je het veel tegenkomt in voorbeelden op internet.
*Of je kan de kaartjes omklappen (flippen).
 
Bij forward/backward heb je twee pakjes kaarten, het ene deel draai je van je af, het andere deel naar je toe (voorbeeld is niet de ramshoorn).   Je kan de kaartjes ook omklappen. Op de foto (niet een ramshoorn) zie je een kaartje die omgeklapt wordt terwijl de groene markers boven zijn.


Het is een kwestie van uitproberen wat je zelf het prettigst vind werken.


Rijgschema

BA = Boven Achter
OA = Onder Achter
OV = Onder Voor
BV = Boven Voor


Klik op de foto's van het rijgschema en draaischema voor een grotere afbeelding. Je ziet op het rijgschema welke kant de betreffende kaart op moet staan. Op internet vind je dit terug als S of Z. Ook worden in de gangbare schema's de letters A, B, C, D gebruikt. Na vele malen verkeerd rijgen heb ik die manier maar opgegeven en voor mezelf een tekening in kleur gemaakt.

Het rijgschema bestaat hier uit 12 kaartjes, maar je kan de band breder maken door de nummers 1, 2, 11 en 12 te verdubbelen (of zelfs meer). En de rand kan natuurlijk ook in een andere kleur.

Dan kan het draaien beginnen.

Draai alle kaartjes vier keer dezelfde kant op (ik draai zelf de bovenkant van me af). Tot de rode en gele markers weer boven zijn.

Als je backward/forward gebruikt als methode, zet je de kaartjes met gele markers apart. Rood blijf je dezelfde kant opdraaien, geel draai je nu naar je toe.

Kies je voor omklappen, keer dan telkens als rood/geel boven is alle gele kaartjes om en blijf het pak kaartjes dezelfde kant opdraaien.Bovenstaande band was een idee van mijn kind "De zee bij nacht met sterren". De bovenkant bevat een aantal kaartjes met drie donkerblauwe en één witte draad. Deze kaartjes heb ik 'zonder logica' omgeklapt om zo een ongelijk patroon van sterren te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten