vrijdag 24 januari 2020

Dubbelzijdige lapjes met honden en katten

Afgelopen zomer ontwikkelde ik een haaktechniek om met twee kleuren een dubbelzijdig lapje te haken. Ideaal voor bijvoorbeeld katoenen pannenlappen of een stoelkussen. Ik noemde het "Carreaux Crochet".

Inmiddels ben ik begonnen de lapjes van acryl aan elkaar te haken tot een lekkere warme deken. Met het stapeltje dat er was zou het een kleine deken worden... een goede reden om verder te gaan met haken.
Eerder had ik al twee kleine lapjes met een katje gehaakt, vooral om uit te proberen wat het verschil was tussen van onderaf haken en vanaf de zijkant. Op papier tekende ik twee keer hetzelfde katje. Een hokje (leeg of met kruisje) is een vaste. Omdat de verhouding tussen steken en rijen niet 100 procent 1 op 1 is krijg je een klein verschil. De reden om het uit te proberen was omdat we het er over hadden met de testers of je 'cross stitch patterns' (kruissteekpatronen) zou kunnen gebruiken. Of het nou voor Carreaux Crochet of voor een enkel lapje van vasten met intarsia techniek is, je krijgt een licht uitgerekte versie. Ofwel in de lengte ofwel in de breedte.
Omdat het katje zo leuk was, maar wat klein om te helpen de deken flink te vergroten, maakte ik twee grotere katten. Allebei gehaakt vanaf de onderkant. En als je dan toch met huisdieren bezig bent, waarom niet ook een hond(je) erbij. Op internet vond ik een paar mooie silhouetten van honden en werkte met behulp daarvan een eerste puppy uit. Na het haken bevielen de pootjes me niet zo en er kwam een tweede puppy bij. Met familie had ik het erover dat het best lastig is dat in 2D voor elkaar krijgen en ze stuurden me een foto van hun windhaan met een Smous. Die heb ik gebruikt voor een derde ontwerp van een hond. Het nadeel van 'Carreaux crochet' is dat je niet helemaal vat hebt op de andere kant en zo heeft het roze Smousje een soort sikje.
Wil je zo'n dubbelzijdig lapje proberen dan kan je het basispatroon van Carreaux Crochet downloaden via Ravelry. Maar de teltekeningen zijn ook te gebruiken voor een enkelzijdig lapje van vasten. Of misschien ook geschikt voor breiwerk. Hoewel ik niet kan zeggen of de verhoudingen dan helemaal goed uitkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten