zaterdag 9 december 2017

Vlinderdas

Na het haken van een aantal omslagdoeken met randen van reliëfstokjes en daarbinnen filet haakwerk van lossen en halve stokjes, werd het tijd voor wat anders in dezelfde stijl: de vlinderdas.
* * * * * * *

Gehaakt volgens hetzelfde principe als Maraya's Shawl met een filet haakwerk van halve stokjes in plaats van hele. Met aan de rand telkens één reliëfstokje - vandaar dat je er tussen halve stokjes moet gebruiken, anders komt de hoogte niet overeen.

Het enige verschil is dat je op twee manieren kan insteken. Ter uitleg hieronder drie voorbeelden:

Nummer 1 is klassiek filet haakwerk: het stokje wordt ingestoken in het stokje van de vorige toer, het lusje zit net iets na (links van) dat vorige stokje.
Nummer 2 is op dezelfde manier gehaakt als klassiek filet, dus NA het halve stokje ingestoken.
Nummer 3 is ingestoken net VOOR het halve stokje van de vorige toer.

* * * * * * *

Om te zien of het veel verschil geeft heb ik dezelfde vlinder drie keer ingehaakt. Omdat het een kleine vlinder is gaat het prima in klassiek filet (nr.1) hij is maar ietsje breder. Een grotere afbeelding zal meer uit verhouding raken. Bij het klassieke filet haakwerk zit er aan de zijkant GEEN reliëfstokje, maar een gewoon stokje.

1 = stokjes                                         2 = NA halve stokje ingestoken                       3 = VOOR halve stokje ingestoken

* * * * * * *

Voor het veranderen van de kleur is er ook een klein verschil. Bij het haken met stokjes haal je de nieuwe kleur door de laatste twee lussen, terwijl die bij een half stokje door drie lussen gaat.

Stokjes-  blauw na wit - 2 lussen
Halve stokjes - bruin na blauw - 3 lussen

* * * * * * *

Het gebruikte diagram voor deze testversie van de vlinderdas.


Opzet van 17 steken.
De zijkant bestaat uit 2 stokjes (methode nr.1) of een stokje en reliëfstokje (bij nr.2 en 3).
Daarnaast een gaatje waar de merkdraad (MD) doorheen gaat - op de foto's is Blauw Boven en Oranje Onder.
Het motief zelf bestaat uit 5 gaatjes met (halve) stokjes.

Het moge duidelijk zijn dat de groen in de tekening bruin is geworden bij de testversie. En dat er aan de binnenkant bij 5 vlinders wit is gebruikt in plaats van lichtblauw.

Vooral bij methode nr.3 waarbij je voor het halve stokje insteekt kom je eigenlijk niet uit met de teltekening. Het is dan een kwestie van improviseren en sjoemelen. Een beetje freeform haken.
Om dat duidelijk te maken zie onderstaand voorbeeld waarbij vier donker blauwe halve stokjes moeten worden gehaakt (rij 2). Voor de vierde zijn er 2 steekjes beschikbaar (plaatje 1).
Je kan of één van de twee overslaan (plaatje 2) of een extra lusje opnemen (plaatje 3). Je moet dan de volgende kleur door 4 lusjes halen (plaatje 4).
* * * * * * *

Aan het eind van rij 2 (en een aantal andere rijen) is er wederom een keuzemogelijkheid. Nadat je de laatste blauwe hebt gehaakt (plaatje 1) kan je het volgende bruine halve stokje ofwel in de bruine steek insteken (plaatje 2) ofwel in dezelfde steek als waar je het blauwe halve stokje hebt ingestoken (plaatje 3).


* * * * * * *

Ter afsluiting van de keuzes die je kan maken bij het haken van de teltekening, hier nog twee.
Aan het einde van rij 2 staan twee donkerblauwe halve stokjes in het schema. Je kan de 2e in de bruine steek haken (plaatje 1) of in dezelfde als het eerste blauwe stokje (plaatje 2).
Voor het beginnen van de donkerblauwe halve stokjes van rij 5 kan je de eerste op de eerste witte van de vorige rij haken (zoals in het schema staat - plaatje 3) of je begint met een half stokje in de donkerblauwe van de vorige rij en haakt ook een lusje in de eerste witte. Haal dan de draad door de vier lusjes.
* * * * * * *

Een ander ding om over na te denken is het gebruik van de hoeveelheid draden. In dit geval gaat het alleen om de donkerblauwe draad. Je kunt er een nemen voor de bovenste steken en een ander voor de onderste steken (effect zoals bij plaatje 1).
Of je weeft de donkerblauwe draad steeds mee met de witte/lichtblauwe (plaatje 2). Nadeel kan zijn dat je de donkere blauw door de steekjes heen ziet schemeren (plaatje 3).* * * * * * *

Basispatroon vlinderdas

Haak een ketting van 26 l + 3 keerlossen (=1 st rij 1)
Rij 1 - 26 stokjes
Rij 2 - 2 l, rst in 2e st, l, * hst, l * (11x) , rst in laatste st, st tussen laatste st en keerlossen
Rij 3 en verder - 2 l, rst in rst, l, * hst, l * (11x), rst in rst, st

De reliëfstokjes zijn altijd van voren ingestoken.
Natuurlijk kan je er ook meer maken.

* * * * * * *


Doe een merkdraad in het eerste en laatste gaatje - bv Blauw voor Boven en Oranje voor Onder.
De tien gaatjes ertussen zijn voor de vlinderpatronen. De vlinder uit dit voorbeeld heeft 5 gaatjes nodig, maar een aantal van de vlinders die op de eerste serie foto's te zien zijn, zitten in een raster van 10 gaatjes. Ze zijn voor een klein bedrag te downloaden via Ravelry.*

* Aanvulling november 2019 - Op dit moment ben ik bezig met een rij voor rij beschrijving van de vlinders in het Engels. De diagrammen heb ik verwijderd van Ravelry.

* * * * * * * 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten