woensdag 28 maart 2018

Zonnebloem(veld)enshawl

Zonnebloemvelden met behulp van chart + improvisatie op de achtergrond (velden & rivier).
Zonnebloemen (bijna) volgens chart.
Bijna-uitgebloeide zonnebloemen, geïmproviseerd op basis van de eerdere versies. Vlinders van de vlinderdas.
Hieronder volgt de globale uitleg voor het haken van een zonnebloem(veld)enshawl. De teltekeningen zijn voor een klein bedrag te downloaden via Ravelry.

Voor het haken van eenzelfde soort shawl is het basispatroon van Maraya's shawl nodig. De charts/teltekeningen van de zonnebloemen zijn vooral bedoeld als richtlijn. Zeker met het groen eromheen in een filet van lossen en halve stokjes is het niet altijd mooi/wenselijk/mogelijk je precies aan de teltekening te houden. Wees dus niet te strikt. Het is voor het grote geheel niet erg als er een half stokje mist of als een kleur iets te ver doorloopt. Het overkwam me zo nu en dan dat één van de gele draadjes op was voor het aantal goede halve stokjes was gehaakt; dan lukt het ook om een beetje te sjoemelen met de andere geel.

De derde versie is een poging om een bijna uitgebloeide zonnebloem te maken. Globaal is er overeenkomst met de middelste zonnebloem van beide eerdere shawls, maar het hart is daarbij gehaakt in drie kleuren in plaats van twee. Op de uitgeprinte versie van de teltekening heb ik dat met een extra kleur van tevoren ingekleurd, maar me er uiteindelijk niet helemaal aan gehouden.
Van belang is om merkdraden te gebruiken zodat je om de zoveel rijen even in de gaten kan houden of je nog (ongeveer) hetzelfde aantal steken hebt. Je ziet aan de foto hiernaast dat de merkdraden tijdens het haken niet geheel recht lopen. Hier heb ik om de zes gaatjes een merkdraad gedaan. Tussen de draden zou je dan dus 12 hdc moeten hebben bij een dicht stuk. Omdat het dichte gedeelte meer volume geeft dan het filet-gedeelte heb ik daar regelmatig gesjoemeld en maar 11 hdc gehaakt !!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten