zondag 25 maart 2018

Weefhaken

Bij het verschuiven van kasten, legen van wat dozen, verder uitzoeken ... kwamen de geweefhaakte tasjes weer boven water. Een aantal waren nog niet compleet afgewerkt. Dus: naadjes verder dicht gewerkt, knopen aangezet, laatste draadjes weggewerkt. En vervolgens tijd voor een fotosessie.

De tasjes op de foto zijn gehaakt met "Cotton" (85% katoen, 15% polyester) van Zeeman en de meegenomen draden zijn 100 % katoen van diverse merken.

Basischart - naar wens aan te passen - het hengsel haak je verder als de basis van de tas klaar is: van kolom A (onderaan op de tekening) tot het lang genoeg is en hecht dan vast aan de onderkant van kolom C
Of haak de tas in de lengte en het hengsel apart
De hele tas wordt gehaakt met vasten en daartussen 'weef' je de draden mee. Je kan ze simpel van voor naar achter leggen, of een steek verleggen zodat er schuine lijnen en kruisjes ontstaan.
Voor een kleine tas volstaan draden van een meter. Hoe langer de draden, hoe meer kans dat ze af en toe in de knoop raken. Haal ze regelmatig los van elkaar.
Door aan beide kanten te weefhaken is er geen echte voor- of achterkant. Alleen het knoopje zit eventueel 'verstopt'
Voor mezelf heb ik een wat dikkere tas gehaakt met een tussenschotje. Daarbij zit bovenin het ene deel een rits ingenaaid. Het hengsel was erg lang en is inmiddels met een 'rommelige knoop' een stuk ingekort.

De basisuitleg is als download beschikbaar via Ravelry (gratis pdf bestand)
Ook zijn er een vijftal filmpjes met de basistechnieken te bekijken =>
simpel heen en weer
kleine kruisjes
grote kruisjes
variatie
kleurmix
Heb je de smaak te pakken, probeer dan het vervolg, de wat minder makkelijke steken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten