maandag 23 april 2018

Maraya's shawl



Oorspronkelijk heette deze omslagdoek "Reliëfrandshawl". De randen bestaan namelijk uit reliëfstokjes... Het binnendeel is filet haakwerk van halve stokjes, omdat een relïefstokje ongeveer de hoogte heeft van een half stokje. De verhouding wordt daardoor anders dan met een gewoon filet haakwerk van hele stokjes. En er is ook een verspringing bij het insteken waardoor je makkelijk bij de overgang naar/van de rand een steekje kwijtraakt. Meer uitleg hierover vind je in mijn blog over de "Vlinderdas"

De eerste van acryl (foto's boven en rechts) gebruik ik thuis bijna dagelijks. Als het ineens even wat frisser is, sla je hem snel om je schouders. Bovendien is deze zo breed dat hij makkelijk van voren te kruisen is om hem dan achter de rug vast te knopen. Zo heb je in elk geval geen last dat de punten nat worden als je aan het afwassen bent bijvoorbeeld.
De tweede (foto's hieronder) is gehaakt van bio-katoen van Wol-zo-eerlijk. Verloopgaren in de vorm van een XL-bol. De vlinders zijn bij de tweede shawl zowel horizontaal als verticaal uitgelijnd.

Zin om zelf zo'n omslagdoek te haken?
Hieronder volgen de aanwijzingen aan de hand van een aantal charts ofwel teltekeningen. Voor het haken van een reliëfstokje zijn er filmpjes te vinden op het Internet.
Bij deze shawl zijn ze altijd voor ingestoken. Dat geeft een rand die aan beide kanten hetzelfde is. Bijna het effect van een gebreide boord.
Wil je het bestand liever als PDF dan kan je die gratis downloaden via Ravelry.

De maten van de omslagdoek zijn geheel naar wens aan te passen.
Op de teltekeningen staat een aantal reliëfstokjes aangegeven, maar ook dit kan je aanpassen. Een brede bovenrand en een smalle onderrand. Of juist andersom. Je kan in een puntje beginnen of met een breder stuk.

Begin met een ketting van lossen.

Rij 1; Haak vervolgens 3 keerlossen (= eerste stokje) en op elke losse van de ketting een stokje.
Even rijen; 2 lossen (= 1e st), een reliëfstokje (rst) op elk stokje van rij 2, behalve op de laatste. Haak daar een gewoon stokje en voeg er twee stokjes bij.
Oneven rijen; 3 lossen en twee stokjes op de laatste steek van rij 2, rst op elk rst van rij 2.

Als de randen de gewenste dikte hebben begin je met het eerste gaatje; 1 losse, 1 steek overslaan.
En daarna komt er elke rij een gaatje bij.
Het is aan te raden gekleurde draden in het bovenste en onderste gaatje te doen omdat het gaatje net voor/na de rand kleiner is en makkelijk kwijt te raken. En ook voor het inhaken van een patroon is het handig om boven en onder goed te onderscheiden.
Op bovenstaande foto staan een rode en een bruine draad, maar meestal geef ik de voorkeur aan "Oranje = Onder" en "Blauw = Boven".

Als de hoogte je bevalt haak je het middendeel, waarvan de onderkant recht is. Zorg dat je voor de tweede punt hetzelfde aantal bollen apart houdt dat je voor de eerste punt hebt gebruikt. Of in het geval van verloopgaren: weeg de eerste punt en haak het middendeel door tot je net zoveel (of ietsje meer) over hebt op bol als het gewicht van de eerste punt.
De vlinder kan je op elke plek beginnen, zolang je er maar rekening mee houdt dat deze in het filet haakwerk past. Het is aan te raden ook hier gekleurde draden te gebruiken - net boven en net onder de vlinder. Omdat je de shawl dwars haakt, zit de vlinder dus op zijn kant. Vergis je niet met de boven- en onderkant!
Bij de tweede punt minder je aan de onderkant telkens twee stokjes tot je hetzelfde aantal overhoudt waarmee je begonnen bent.
Of niet


En natuurlijk kan je in plaats van een vlinder ook een ander motief inhaken. Voor meer voorbeelden:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten