maandag 7 mei 2018

Filtarsia

Kan je filet haakwerk en intarsia – waarbij je een steek afhaakt met een andere kleur – combineren? Ja! Het is af en toe een beetje puzzelen en je krijgt geen volkomen vloeiende lijnen, maar in het grote geheel valt dat laatste weg.

English translation


Beide kleuren in filet haakwerk
In de tekst hieronder staan de kleuren 'geel' en 'blauw' vermeld zoals ze op de foto's te zien zijn. Dit is wat leesbaarder dan 'de eerste kleur' en 'de tweede kleur'...

De basis
Dit is net als bij gewoon intarsia. Haak het laatste stokje van de eerste kleur (hier blauw) niet helemaal af, maar laat 2 lussen op je haaknaald. Neem de andere kleur (geel) en haak daarmee het stokje af.

Recht boven elkaar
Haak het laatste gele stokje niet af. Haal de blauwe draad er naar toe. Trek niet te strak aan! Haak het stokje af, dan een losse, dan het eerste blauwe stokje boven blauw. De losse haak je onder de aangetrokken draad door - zie verderop voor een voorbeeld.

Eén hokje eerder
Haak het blauwe stokje niet helemaal af. Haal de gele draad er losjes naar toe en haak daarmee het stokje af (foto 2). Haak de losse ONDER de aangehaalde draad door (foto 3) zodat deze bovenin de rij komt te liggen. Haak het stokje VOOR de aangehaalde draad langs (foto 4 en 5). Daarna weer de losse ONDER de draad door (foto 6). Bij het insteken in het gele stokje van de vorige rij zorg je dat de aangehaalde draad links van de steek ligt zodat deze draad mooi wordt weggewerkt (foto 7).

Eén hokje verder
Leg de blauwe draad op de bovenkant van het blauwe stokje van de vorige rij. Bij het haken van het gele stokje zet je op deze manier de blauwe draad 'vast'. Zo niet dan zou deze voor het gele stokje langs gaan. Haak het gele stokje af met blauw (foto 2).

Twee* hokjes eerder
Haak het laatst benodigde blauwe stokje niet helemaal af. Haal de gele draad losjes er naar toe. Haak het stokje hiermee af. Haak beide keren de losse ONDER de draad door (foto 2 en 4) en het stokje VOOR de draad langs (foto 3 en 5). Bij foto 6 zie je hoe dit er aan de achterkant uit ziet. Waar je het gele stokje op de gele van de vorige rij haakt, werk je de aangehaalde draad weg bij het insteken in de steek (foto 7).
*Hetzelfde principe geldt voor drie of meer hokjes eerder.

Twee* hokjes later
Leg de blauwe draad bovenaan de vorige rij. Haak deze draad vast met de gele stokjes (foto 1 en 2). Haak het laatste gele stokje niet af, maar laat twee lussen op je haaknaald staan. Trek de blauwe draad aan zodat die minder zichtbaar wordt (foto 3). Niet te strak! Haak dan het stokje af met de blauwe draad (foto 4). *Ditzelfde geldt voor drie of meer hokjes.

Verspringing
Als er een (kleine) verspringing is zoals hier met blauw kan je de draad meenemen en dan het gele stokje afhaken met blauw. De gele draad is hier ook meegenomen omdat het volgende stokje weer geel moest zijn. Vandaar dat het blauwe stokje op de 2e foto niet is afgehaakt.

Combinatie filet en dicht
Voor de combinatie van filet haakwerk en een dicht gedeelte geldt hetzelfde principe als hierboven: Haak het laatste stokje niet helemaal af, maar haal de andere kleur door de laatste twee lussen.
Van een open naar een dicht gedeelte haak je de losse voor het eerste stokje met de nieuwe kleur. Op deze foto's lichtbruin.
Hieronder zie je hetzelfde stuk, maar hier is de losse NIET onder de aangehaalde draad gehaakt. Op foto 3 zie je dat de aangehaalde draad te lang en te zichtbaar wordt op deze manier.

Bij gaatjes boven een dicht stuk leg je de draad van de 'dichte kleur' (hier lichtbruin) over de vorige rij. Haak met de stokjes de draad 'vast' aan de vorige rij.

Als je van open naar dicht eerder moet beginnen, haak dan de losse onder de aangehaalde draad door, zoals eerder vermeld. Daarna leg je de draad onderaan (ofwel op de bovenkant van de vorige rij) zodat je die daar netjes kan wegwerken.

Alle vier de voorbeelden betreft een vierkant van 18 bij 18 gaatjes. Oftewel 37 steken breed en 18 rijen hoog.
Hetzelfde basispatroon;
Eentje met het motief dicht gehaakt...
... de ander beide kleuren in filet gehaakt.


Van het paard staat het pdf bestand op Ravelry (galopperend paard)
Nog een kleedje in dezelfde techniek op Ravelry (merrie en veulen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten